Kategorier
Rutt

Gamla järnvägen

En tur som utgår från Leksand. Spåret börjar i höjd med Leksands Sommarland och avslutas när man passerar Leksands kyrka.

Börjar med lättcyklad grusväg som övergår i asfalt i några kilometer innan gruset tar vid igen. Passerar genom de övre delarna av Tällberg på lågtrafikerade grusvägar insprängt med korta stråk med asfalt.

Turen fortsätter ned mot Siljan för att göra ett gästbesök i Rättviks kommun i höjd med Utby, där man även passar på att passera under riksväg 70 och där börjar cyklingen på den gamla banvallen för järnvägen som gick från Falun – Grycksbo – Sågmyra – Rättvik.

Grusväg i Utby

Sträckningen på banvallen kan beskrivas som rak, snälla stigningar och lågtrafikerad. Bad finns vid Salutjärnen och Årbobadet i Sågmyra. I Sågmyra kan man välja att fortsätta att cykla på banvallen mot Grycksbo, där banvallen slutar.

Banvallen vid Hyttsjön

Nu börjar backarna upp mot Mårtanberg och över till Solberga för att sedan gå in på asfaltsvägen mot Rönnäs där turen gör några krokar in på grusvägar.

I Romma så viker turen upp mot Stordammen och rundar nämnda sjö på grus för att vika ned mot snäll cykling på grusad gång- och cykelväg längs med Österdalälven.

Stordammen

Cyklingen avslutas på asfalterad gång- och cykelväg på väg in till Leksand där spåret avslutas vid Siljansvallen.

Ladda hem GPXGamla Järnvägen 289 Kb

Längd: 74,46 km

Höjdmeter: 907 meter

Ett svar på ”Gamla järnvägen”

Kul att just den här turen poppade upp! Körde en variant av den, fast jag tältade längs vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.